TESTUL SUDOSCAN

DESPRE  TESTUL SUDOSCAN

Testul SUDOSCAN oferă o evaluare exactă a funcției sudoripare.

Testul exploreaza fibrele nervoase mici din sistemul nervos periferic care inervează glandele sudoripare.

Testul Sudoscan măsoară capacitatea glandelor sudoripare de a elibera ioni de clorură ca răspuns la un stimul electric pe palme și tălpi , zone cu cea mai mare densitate a glandelor sudoripare.

Rezultatele testului SUDOSCAN pot fi utilizate ca indicatori pentru pacienții cu risc de disfuncție autonomă prin măsurarea conductivității electro-chimice a pielii (ESC) și gradul de asimetrie observată între partea dreaptă și cea stângă.

Testul este util pentru evaluarea gradului de afectare a fibrelor nervosae mici din mai multe boli și în comparație cu testele de referință ale ghidurilor (versus biopsia cutanată sau QSART ):

-Diabet

-Parkinson

-Polineuropatia indusă de chimioterapie

-Polineuropatia amiloidă familială

-Boala Fabry

Cu rezultate cantitative și reproductibile, SUDOSCAN permite medicilor să detecteze și să urmărească precoce neuropatia periferică pentru a monitoriza progresia bolii și evaluează eficaci-tatea tratamentului pentru o mai bună gestionare a pacientului.

Cum funcționează un test al funcției sudorale.

Degenerarea fibrelor nervoase mici reduce inervația glandei sudoripare și afectează funcția sudomotorie.

SUDOSCAN testează funcția glandei sudoripare prin aplicarea unui curent continuu mic atât pe plăcile senzorului de mână, cât și de pe picior. La o tensiune scăzută, stratul cornos acționează ca un condensator, lăsând canalele sudoripare ca singurul canal pentru transmisia ionilor de Cl.

SUDOSCAN oferă o măsură cantitativă a conduc-tanței clorurii (măsurată în microsiemens), iar rezultatele sale servesc drept biomarker pentru evaluarea funcției glandelor sudoripare în raport cu inervația glandelor sudoripare.

Polaritatea plăcilor senzorului din oțel inoxidabil este schimbată în timpul scanării pentru a înregis-tra valorile individuale ale conductanței pe partea dreaptă și stânga. Rezultatele pacienților sunt afișate imediat după terminarea scanării.

Cantitatea de asimetrie depistată este un indicator al tipului de neuropatie periferică.

De asemenea, aparatul poate afișa curba de urmărire în timp a mai multor scanări SUDOSCAN.

Utilizarea BIOPSIEI CUTANATE pentru a măsura densitatea fibrelor nervoase intraepidermice (IENFD) sau densitatea fibrelor nervoase ale glandei sudoripare (SGNFD) este o măsură de diagnostic acceptată și surogat a neuropatiei cu fibre mici. În timp ce biopsia cutanată este în general bine tolerată de pacienți și acceptată de comunitatea medicală, aceasta are anumite limitări precum: invazivitate, risc de infecție, sângerare și un număr limitat de laboratoare care pot prelucra proba .

SUDOSCAN este un test rapid și neinvaziv care oferă o evaluare exactă a funcției glandei sudoripare, prin urmare, starea fibrelor nervoase mici din sistemul nervos autonom periferic.

Cu rezultate cantitative și reproductibile, SUDOSCAN permite medicilor să detecteze și să urmărească precoce neuropatia periferică pentru a monitoriza progresia bolii și evaluează eficacitatea tratamentului pentru o mai bună gestionare a pacientului.

Eficacitatea SUDOSCAN a fost testată pentru neuropatiile mici ale fibrelor nervoase în mai multe boli și comparată cu testele de referință ale ghidurilor.

Tehnologia brevetată Impeto Medical măsoară capacitatea glandelor sudoripare autonome de a elibera ioni de clorură ca răspuns la un stimul electrochimic.

Un potențial de joasă tensiune cu amplitudine variabilă este aplicat senzorilor de pe regiunile pielii cu o densitate mare de glande sudoripare (mâini și picioare) pentru a stimula glandele sudoripare, extrage ionii de clorură și produce un curent. Acest lucru asigură că măsurătorile corespund funcției sudoare locale. Tehnologia oferă o măsură cantitativă a conductan-ței transpirației cu clorură (măsurată în microsiemens) și rezultatele sale servesc drept biomarker pentru evaluarea funcției glandelor sudoripare în raport cu inervația glandelor sudoripare.

Redam mai jos simptomele neuropatiilor autonome periferice:

-Stomac și intestine:constipație sau diaree

-Senzație de plenitudine după doar câteva mușcături (sațietate timpurie)

-Greață după masă

-Probleme de înghițire

-Meteorism(balonare)

-Vărsăturile alimentelor nedigerate

-Aritmii(batai neregulate ale inimii)

-Scaderea tensiunii arteriale(hipotensiune ortostatică)

-Cresterea tensiunii arteriale

-Amețeală la ridicarea  în picioare

-Intoleranță la efort(dificultăți de respirație la efort)

-Vezica urinară :dificultate la începutul urinarii,senzație de golire incompletă a vezicii urinare,pierderi de urină (incontinență)

-Transpirație prea multa sau insuficienta;

-Intoleranță la căldură provocată de activitate și exerciții fizice

-Probleme sexuale, inclusiv probleme de erecție

-Uscăciunea vaginală și dificultăți de orgasm

-Reflex pupilar lent

-Pierderea în greutate nedorita

EVALUAREA FUNCȚIEI SUDOMOTORE

De ce să evaluăm funcția sudomotorie?

Glandele sudoripare sunt inervate de fibre C simpatice cu diametru mic. Disfuncția sudomotorie (sudoare) poate fi una dintre cele mai vechi anoma-

Evaluarea cantitativă a răspunsului la transpirație a fost propusă ca un indice al severității și distribuției eșecului autonom, precum și ca un indicator timpuriu pentru regenerarea fibrelor mici .

Diabetul se dovedește a fi cauza principală a neuropatiei cu fibre mici. ADA a identificat disfuncția sudomotorie (sudoare) ca una dintre manifes-tările clinice majore ale neuropatiei autonome diabetice. În plus, evaluarea disfuncției autonome poate identifica pacienții cu risc crescut de neuropatie autonomă cardiacă, care prezintă o rată foarte mare de morbiditate și mortalitate .

Neuropatia autonomă periferică și efectul acesteia asupra glandelor sudoripare

SUDOSCAN este un test rapid și neinvaziv care oferă o evaluare exactă a funcției glandei sudoripare, prin urmare, starea fibrelor nervoase mici din sistemul nervos autonom periferic. Cu rezultate cantitative și reproductibi-

le, SUDOSCAN permite medicilor să detecteze și să urmărească precoce neuropatia periferică pentru a monitoriza progresia bolii și evaluează eficacitatea tratamentului pentru o mai bună gestionare a pacientului.

Eficacitatea SUDOSCAN a fost testată pentru neuropatiile mici ale fibrelor nervoase în mai multe boli și comparată cu testele de referință ale ghidurilor.

Pentru mai multe informații despre SUDOSCAN, consultați această pagină.

Aplicațiile  SUDOSCANLUI

Disfuncția sudomotorie este o constatare obișnuită și una dintre cele mai vechi anomalii detectabile în mai multe neuropatii periferice și autonome. Neuropatiile cu fibre mici au fost testate cu SUDOSCAN în diferite boli și comparate cu testele de diagnostic de referință:

  • Neurologie
  • Diabet
  • Oncologie

SUDOSCANUL IN NEUROLOGIE

– amiloidoză

– sindromul Sjörgen

– boala Fabry

– boala Parkinson

– fibromialgie

În amiloidoza ereditară fatală legată de transtiretină (amiloidoza hATTR), neuropatia periferică autonomă este unul dintre primele simptome. Într-un studiu realizat de CASTRO și colab. publicat în „Amiloid”, SUDOSCAN s-a dovedit a fi un instrument convingător pentru a evalua efectul tafamidisului în amiloidoză.

Tehnicile neurologice obișnuite nu sunt la fel de sensibile ca SUDOSCAN pentru a urmări efectul tratamentului cu tafamidis asupra fibrelor nervoase mici.

Modificarea în timp a valorilor ESC a picioarelor, amplitudinii sudorale și scorul NIS (scara de afectare a neuropatiei) a pacienților, purtătorilor și martorilor tratați cu tafamidis.

Scorurile SUDOSCAN se corelează cu valorile extreme ale TNSc

SUDOSCAN ÎN DIABET

Eficacitatea SUDOSCAN în depistarea precoce a neuropatiei diabetice a fost demonstrată în mai multe studii, care ajută la o mai bună gestionare a complicațiilor diabetului, cum ar fi piciorul diabetic și neuropatia autonomă cardiacă și urmărirea progresiei bolii.

De ce să controlăm complicațiile diabetice?

Diabetul de tip 2 progresează adesea în tăcere, fără a dezvolta simptome relevante clinic. Rămâne frecvent nediagnosticat până când apar complicații.

Este posibil ca până la o treime din toate cazurile să nu fie detectate deloc.

SUDOSCAN s-a dovedit a fi un instrument sensibil pentru detectarea neuropatiei la pacienții cu diabet zaharat și gestionarea complicațiilor diabetului.

Diabetul se dovedește a fi cauza principală a neuropatiei cu fibre mici. Asociația Americană a Diabetului recomandă includerea evaluării funcției sudomotorii a fibrelor mici în panoul actual de teste diagnostice pentru detectarea neuropatiilor periferice. Identificarea timpurie a acestor complicații, care pot fi asimptomatice la până la 50% dintre pacienții cu diabet zaharat, are potențialul de a reduce sau de a întârzia complicațiile acestora cu un tratament preventiv în timp util.

Scorul mediu de afectare a neuropatiei la nivelul membrelor inferioare (NIS-LL) la pacienții cu diabet cu picioare normale vs anormale.

SUDOSCAN ÎN ONCOLOGIE

Polineuropatia indusă de chimioterapie

SUDOSCAN poate fi efectuat cu ușurință în secția de Oncologie, înainte și după tratament, pentru o urmărire optimă a pacienților pentru detectarea polineuropatiei induse de chimioterapie (CIPN). Rezultatele SUDOSCAN sunt corelate cu evaluarea clinică a Scorului Neuropatiei Totale (TNSc): redusă pentru populația TNSc> 6.

Scorurile SUDOSCAN se corelează cu valorile extreme ale TNSc

Îmbunătățiri ale V02-max și ESC la persoanele care urmează un program de intervenție pentru stilul de viață de 12 luni.

Dr.Dumitru Savoiu

Medic Primar Medicina interna