De vorba cu medicul

Factorii de risc cardiovasculari se definesc ca fiind obiceiuri nesanatoase care , in timp, va pot imbolnavi inima si vasele de sange.

Principalii factori de risc cardiovasculari sunt:fumatul, colesterolul crescut,hipertensiunea arteriala,diabetul zaharat,obezitatea,sedenta-rismul si stressul.

Daca regasiti  la dumneavoastra unul sau mai multe  obiceiuri nesana-toase , nu obligatoriu aveti o boala de inima, dar sansa de a devni o realitate este mult mai mare.

Persoanele tinere ,aparent sanatoase, au un risc absolut scazut de a dezvolta o boala cardiovasculara. Cu cat ei vor  asocia mai multi factori de risc cu atat vor dezvolta un risc relativ  inalt de boala cardiovascu-lara.

Factorii de risc cardiovascular nu actioneaza separat, ci sinergic,accele-rand procesul de ateroscleroza.

De aceea, masurile  intensive de schimbare a stilului de viata vor tine in frau factorii de risc mai sus mentionati iar riscul de a dezvolta o boala cardiovasculara va scadea. Chiar daca nu putem controla un factor de risc, riscul total al pacientului hipertensiv poate fi scazut prin optimizarea celorlalti factori de risc cardioivasculari prezenti si, astfel, se reduce incidenta bolilor cardiovasculare aterosclerotice odata cu inaintarea in varsta.