De vorba cu medicul

1-FACTORII DE RISC CARDIOVASCULARI

Factorii de risc cardiovasculari se definesc ca fiind obiceiuri nesanatoase care , in timp, va pot imbolnavi inima si vasele de sange.

Principalii factori de risc cardiovasculari sunt:fumatul, colesterolul crescut,hipertensiunea arteriala,diabetul zaharat,obezitatea,sedenta-rismul si stressul.

Daca regasiti  la dumneavoastra unul sau mai multe  obiceiuri nesana-toase , nu obligatoriu aveti o boala de inima, dar sansa de a devni o realitate este mult mai mare.

Persoanele tinere ,aparent sanatoase, au un risc absolut scazut de a dezvolta o boala cardiovasculara. Cu cat ei vor  asocia mai multi factori de risc cu atat vor dezvolta un risc relativ  inalt de boala cardiovascu-lara.

Factorii de risc cardiovascular nu actioneaza separat, ci sinergic,accele-rand procesul de ateroscleroza.

De aceea, masurile  intensive de schimbare a stilului de viata vor tine in frau factorii de risc mai sus mentionati iar riscul de a dezvolta o boala cardiovasculara va scadea. Chiar daca nu putem controla un factor de risc, riscul total al pacientului hipertensiv poate fi scazut prin optimizarea celorlalti factori de risc cardioivasculari prezenti si, astfel, se reduce incidenta bolilor cardiovasculare aterosclerotice odata cu inaintarea in varsta.

 

2-Infectia cu Virusul Sincitial Respirator (RSV)

– Infecția cu RSV este sezonieră,cu caracter epidemic,afectand mai multi indivizi din aceeasi comunitate.

– Infectia apare de obicei la sfârșitul toamnei si tine pana primăvara ,atinge maximul în lunile reci de iarnă si se confunda cu o simpla raceala.

– Infectia , de obicei ,  nu este grava, insa simptomele pot fi mult mai severe la copiii mici, la adulții în vârstă și la cei cu sistemul imunitar slăbit (cu boli pulmonare preexistente sau care au suferit un transplant de organe).

-RSV, cunoscut si ca Human orthopneumovirus este foarte contagios. Majoritatea copiilor fac infectia cu RSV până la vârsta de 2 ani si  afecteaza intreg  sistemul respirator ( plamani, nas si gat) .

Sursa de infectie

-Sursa de infectie o constituie OMUL BOLNAV

Calea de transmitere a infectiei

-Calea  aeriana, prin picaturi respiratorii infectate, direct prin ochi, nas sau gura. Puteti sa “prindeti” virusul  daca cineva cu RSV tuseste sau stranuta in apropiere.

-Contact direct, prin simpla strangere a mainilor, prin atingerea unui obiect contaminat si atingerea gurii, nasului sau ochilor. Pe obiecte dure virusul poate trai si cateva ore bune.

O persoana infectata este cea mai contagioasa in primele zile dupa infectie. Cu toate acestea, virusul poate continua sa se raspandeasca pana la cateva saptamani.

Masa receptiva

-Infectia afecteaza in mod deosebit bebelusii,copii sub 2 ani, adulții în vârstă și persoanele cu sistemul imunitar slăbit (cu boli pulmonare preexistente sau care au suferit un transplant de organe).

Diagnosticul clinic

Simptomele unei infecții cu RSV sunt precum cele ale altor tipuri de infecții respiratorii. Printre simptome se numără:

  • tuse
  • strănut
  • rinoree
  • durere de gât
  • respirație șuierătoare
  • febra
  • scăderea poftei de mâncare
  • stare generala influentata

Bebelusii pot prezenta dificultati de respiratie, iritabilitate si letargie.

Diagnosticul de laborator

1-Testul rapid (cel mai des utilizat )care  depisteaza prezenta sau absenta antigenului viral al  RSV în secrețiile nazale.Rezultatele sunt de obicei disponibile în mai puțin de o oră.

Acest test rapid are:

  • Sensibilitate: 95%
  • Specificitate: 99%
  • Putere de predicție pozitivă: 99%
  • Putere de predicție negativă:91%

.  Nu are reacții încrucișate pentru virusurile gripale A și B sau pentru adenovirusuri.

2-Testul serologic (depisteaza prezenta anticorpilor anti RSV din sange)

Tratament

-Nu exista tratament specific;

-Nu exista vaccin contra VSR.

– Multe  cazuri de RSV se rezolvă fără tratament.

-Copiii se pot recupera prin odihna si multe lichide;aspirarea regulată a mucusului din nas cu un dispozitiv special din cauciuc poate ameliora congestia la bebeluși și copii mici.

-Pentru combaterea febrei se poate administra ACETAMINOFEN

-Bebelusii nascuti prematur, sau copii sub vârsta de 2 ani ,cu boli cardiace congenitale, boli pulmonare cronice sau cu un sistem imunitar slăbit, prezintă cel mai mare risc de infecții severe, inclusiv pneumonie și bronșiolită ( o inflamație a cailor mici respiratorii din plămâni), necesitand internare in spital. Poate fi necesar un tratament cu perfuzii rehidratante, oxigen și aer umidificat. În cazuri mai severe, poate fi necesara ventilatia mecanica..

-La copii cu varsta de sub  2 ani ,cu risc ridicat de a contracta infectia cu VSR, se poate administra PREVENTIV  un medicament numit PALIVIZUMAB (SYNAGIS) care este anticorpul anti RSV.

Acesta previne o infectie severa dar nu vindeca boala deja declansata.

Complicații asociate infectiei cu RSV

-Bronsiolita (inflamația căilor respiratorii mici din plămânii ), cu risc ulterior de a dezvolta astm bronsic;

-Pneumonia (inflamație și lichid în una sau mai multe părți ale plămânilor) ;

-infecții ale urechilor  și umflare a corzilor vocale. Acest lucru provoacă un sunet puternic, ca de latrat lătrat, atunci când tușești.

Masuri de prevenirea bolii

  • Spălarea mâinilor cu apă și săpun 20 de secunde
  • Evitarea atingerii feței, nasului sau gurii cu mâinile nespălate
  • Evitarea contactului apropiat – sărut, dat mâna, folosirea veselei contaminate
  • Curățarea și dezinfecția suprafețelor contaminate
  • Folosirea unei batiste în caz de tuse sau strănut, cu aruncarea acesteia după folosire și spălarea mâinilor cu apă și săpun după aceea
  • Evitarea intrării în colectivități, în cazul în care sunt prezente simptomele de boală

    .   Nu fumati lângă copii. Fumul de țigară, chiar și fumul de mâna a doua, le poate crește riscul

de a dezvolta infectie cu RSV

  • Palivizumab (Synagis) este un anticorp vizat în mod special la virusul RSV. Poate fi utilizat la unii copii cu risc ridicat sub vârsta de 12 luni pentru a preveni infecția. Acest medicament este administrat lunar sub formă de shot în sezonul RSV. Poate ajuta la prevenirea infecțiilor severe, dar nu poate vindeca sau trata bolile care s-au dezvoltat deja.

Dr.DUMITRU SAVOIU

Medic Primar Medicina

 

3-HIDROCOLONOTERAPIA

Procedura in sine dateaza din antichitate fiind extinsa de la un simplu act de igiena, la o procedura terapeutica de detoxifiere a organismului. Un proverb spunea, ca ,,MOARTEA ORGANISMULUI STA IN INTESTINE,, si constituie un avertisment pentru era moderna.

   Acestui serviciu i s-a propus denumirea de ,,FRUMUSETEA DE LA HOLLYWOOD’’ si se scrie despre el ca despre un know-how al stelelor show-bussiness-ului, deoarece, inainte de o ceremonie Oscar sau Cesarsi acestea fac cateva sedinte de hidrocolonoterapie.

   Inca din Egiptul antic curatarea frecvent a intestinului cu ajutorul diferitelor esente si uleiuri era o metoda traditionala de mentinere a sanatatii corpului si trupului, iar in antichitate, Hipocrate a vindecat multe boli prin asa numitele clisme de purificare. Americanii au facut din procesul colonoterapiei unul de maxim confort si placere, iar pacientii din fericire nu au nici cel mai mic prilej ,,de a mieuna cu un glas tragic, emotionat’’ in timpul procedurii.

   Este o metoda teraputica complexa de detoxifiere a organismului, realizata cu apartura moderna, coputerizata, dotata cu un tub special, cu niste supape de intrare si iesire, prin care intestinul se umple sub presiune scazuta si controlata, incat nu apare senzatia de ,,stomac umflat’’ ca la clisma clasica, iar efectul este cel al unui dus placut. Procedura utilizeaza truse de unica folosinta, asigurand conditii antiseptice optime, aparatul fiind dotat cu mecanism propriu de dezinfectare.

   Durata unei sedinte este de 30-45 de minute, foloseste in jur de 30 litri de apa incalzita la 37 de grade, filtrata si purificata de bacterii. Intre 8 si 18 l supapa de evacuare sedeschide, continutul intestinului se elimina in canalizare prin sistemul ermetic de tuburi, nici medicul, nici pacientul nu simpte mirosurile neplacute. Dupa sedinta urmeaza un post negru de 8 ore iar alimentatia se reia apoi prin aport crescut de iaurturi pentru urmatoarele 2 zile.

   Pe langa igiena intestinala, procedura asigura eliminarea adecvata a materiilor fecale si a celor reziduale de putrefactie restante, blocate si pietrificate pe peretii intestinali, asigura eliminarea germenilor si parazitilor prezenti uneori la acest nivel, a substantelor toxice greu de eliminat care otravesc organismul si atrofiaza musculatura intestinala. Purgativele foloste in mod abuziv lenevesc intestinul.

   Deja dupa prima sedinta, pacientul scade cu cateva Kg in greutate, somnul si digestia se regleaza, capacitatea de efort a organismului creste, se imbunatateste rezistenta la infectii, apare senzatia de usurare a propriului corp, memoria se ascute.

    INDICATII: Se recomanda 3-10 sedinte pe an pentru a realiza un organism detoxifiat, sanatos, cu o circulatie buna, slabire naturala, un ten luminos, o imunitate buna si o energie de invidiat. Hidrocolonoterapia este indicata in : constipatie, disfunctii hepato-biliare, prevenirea cancerului de colon, oboseala cronica, reglarea ritmului cardiac, alergii, boli varicoase, disfunctii ale prostatei, cistite, anexite, infectii parazitare si bacteriene, profilaxia imbatranirii premature a pielii, ridurilor, tratamentul celulitei, eczemelor, acneei, dermatitelor, psoriazisului migrenei, insomniei. Procedura realizeaza o slabire naturala, imbunatateste circulatia si oxigenarea tesuturilor etc.

4- NOUTATE MEDICALA DAMBOVITEANA

NEUROPATIA SI TESTUL SUDOSCAN

Testul SUDOSCAN oferă o evaluare exactă a funcției sudoripare.

Testul exploreaza fibrele nervoase mici din sistemul nervos periferic care inervează glandele sudoripare.

Testul Sudoscan măsoară capacitatea glandelor sudoripare de a elibera ioni de clorură ca răspuns la un stimul electric pe palme și tălpi , zone cu cea mai mare densitate a glandelor sudoripare.

Rezultatele testului SUDOSCAN pot fi utilizate ca indicatori pentru pacienții cu risc de disfuncție autonomă prin măsurarea conductivității electro-chimice a pielii (ESC) și gradul de asimetrie observată între partea dreaptă și cea stângă.

Testul este util pentru evaluarea gradului de afectare a fibrelor nervosae mici din mai multe boli și în comparație cu testele de referință ale ghidurilor (versus biopsia cutanată sau QSART ):

-Diabet

-Parkinson

-Polineuropatia indusă de chimioterapie

-Polineuropatia amiloidă familială

-Boala Fabry

Cu rezultate cantitative și reproductibile, SUDOSCAN permite medicilor să detecteze și să urmărească precoce neuropatia periferică pentru a monitoriza progresia bolii și evaluează eficaci-tatea tratamentului pentru o mai bună gestionare a pacientului.

Cum funcționează un test al funcției sudorale.

Degenerarea fibrelor nervoase mici reduce inervația glandei sudoripare și afectează funcția sudomotorie.

SUDOSCAN testează funcția glandei sudoripare prin aplicarea unui curent continuu mic atât pe plăcile senzorului de mână, cât și de pe picior. La o tensiune scăzută, stratul cornos acționează ca un condensator, lăsând canalele sudoripare ca singurul canal pentru transmisia ionilor de Cl.

SUDOSCAN oferă o măsură cantitativă a conduc-tanței clorurii (măsurată în microsiemens), iar rezultatele sale servesc drept biomarker pentru evaluarea funcției glandelor sudoripare în raport cu inervația glandelor sudoripare.

Polaritatea plăcilor senzorului din oțel inoxidabil este schimbată în timpul scanării pentru a înregis-tra valorile individuale ale conductanței pe partea dreaptă și stânga. Rezultatele pacienților sunt afișate imediat după terminarea scanării.

Cantitatea de asimetrie depistată este un indicator al tipului de neuropatie periferică.

De asemenea, aparatul poate afișa curba de urmărire în timp a mai multor scanări SUDOSCAN.

Utilizarea BIOPSIEI CUTANATE pentru a măsura densitatea fibrelor nervoase intraepidermice (IENFD) sau densitatea fibrelor nervoase ale glandei sudoripare (SGNFD) este o măsură de diagnostic acceptată și surogat a neuropatiei cu fibre mici. În timp ce biopsia cutanată este în general bine tolerată de pacienți și acceptată de comunitatea medicală, aceasta are anumite limitări precum: invazivitate, risc de infecție, sângerare și un număr limitat de laboratoare care pot prelucra proba .

SUDOSCAN este un test rapid și neinvaziv care oferă o evaluare exactă a funcției glandei sudoripare, prin urmare, starea fibrelor nervoase mici din sistemul nervos autonom periferic.

Cu rezultate cantitative și reproductibile, SUDOSCAN permite medicilor să detecteze și să urmărească precoce neuropatia periferică pentru a monitoriza progresia bolii și evaluează eficacitatea tratamentului pentru o mai bună gestionare a pacientului.

Eficacitatea SUDOSCAN a fost testată pentru neuropatiile mici ale fibrelor nervoase în mai multe boli și comparată cu testele de referință ale ghidurilor.

Tehnologia brevetată Impeto Medical măsoară capacitatea glandelor sudoripare autonome de a elibera ioni de clorură ca răspuns la un stimul electrochimic.

Un potențial de joasă tensiune cu amplitudine variabilă este aplicat senzorilor de pe regiunile pielii cu o densitate mare de glande sudoripare (mâini și picioare) pentru a stimula glandele sudoripare, extrage ionii de clorură și produce un curent. Acest lucru asigură că măsurătorile corespund funcției sudoare locale. Tehnologia oferă o măsură cantitativă a conductan-ței transpirației cu clorură (măsurată în microsiemens) și rezultatele sale servesc drept biomarker pentru evaluarea funcției glandelor sudoripare în raport cu inervația glandelor sudoripare.

Redam mai jos simptomele neuropatiilor autonome periferice:

-Stomac și intestine:constipație sau diaree

-Senzație de plenitudine după doar câteva mușcături (sațietate timpurie)

-Greață după masă

-Probleme de înghițire

-Meteorism(balonare)

-Vărsăturile alimentelor nedigerate

-Aritmii(batai neregulate ale inimii)

-Scaderea tensiunii arteriale(hipotensiune ortostatică)

-Cresterea tensiunii arteriale

-Amețeală la ridicarea  în picioare

-Intoleranță la efort(dificultăți de respirație la efort)

-Vezica urinară :dificultate la începutul urinarii,senzație de golire incompletă a vezicii urinare,pierderi de urină (incontinență)

-Transpirație prea multa sau insuficienta;

-Intoleranță la căldură provocată de activitate și exerciții fizice

-Probleme sexuale, inclusiv probleme de erecție

-Uscăciunea vaginală și dificultăți de orgasm

-Reflex pupilar lent

-Pierderea în greutate nedorita

EVALUAREA FUNCȚIEI SUDOMOTORE

De ce să evaluăm funcția sudomotorie?

Glandele sudoripare sunt inervate de fibre C simpatice cu diametru mic. Disfuncția sudomotorie (sudoare) poate fi una dintre cele mai vechi anoma-

Evaluarea cantitativă a răspunsului la transpirație a fost propusă ca un indice al severității și distribuției eșecului autonom, precum și ca un indicator timpuriu pentru regenerarea fibrelor mici .

Diabetul se dovedește a fi cauza principală a neuropatiei cu fibre mici. ADA a identificat disfuncția sudomotorie (sudoare) ca una dintre manifes-tările clinice majore ale neuropatiei autonome diabetice. În plus, evaluarea disfuncției autonome poate identifica pacienții cu risc crescut de neuropatie autonomă cardiacă, care prezintă o rată foarte mare de morbiditate și mortalitate .

Neuropatia autonomă periferică și efectul acesteia asupra glandelor sudoripare

SUDOSCAN este un test rapid și neinvaziv care oferă o evaluare exactă a funcției glandei sudoripare, prin urmare, starea fibrelor nervoase mici din sistemul nervos autonom periferic. Cu rezultate cantitative și reproductibi-

le, SUDOSCAN permite medicilor să detecteze și să urmărească precoce neuropatia periferică pentru a monitoriza progresia bolii și evaluează eficacitatea tratamentului pentru o mai bună gestionare a pacientului.

Eficacitatea SUDOSCAN a fost testată pentru neuropatiile mici ale fibrelor nervoase în mai multe boli și comparată cu testele de referință ale ghidurilor.

Pentru mai multe informații despre SUDOSCAN, consultați această pagină.

Aplicațiile  SUDOSCANLUI

Disfuncția sudomotorie este o constatare obișnuită și una dintre cele mai vechi anomalii detectabile în mai multe neuropatii periferice și autonome. Neuropatiile cu fibre mici au fost testate cu SUDOSCAN în diferite boli și comparate cu testele de diagnostic de referință:

  • Neurologie
  • Diabet
  • Oncologie

SUDOSCANUL IN NEUROLOGIE

– amiloidoză

– sindromul Sjörgen

– boala Fabry

– boala Parkinson

– fibromialgie

În amiloidoza ereditară fatală legată de transtiretină (amiloidoza hATTR), neuropatia periferică autonomă este unul dintre primele simptome. Într-un studiu realizat de CASTRO și colab. publicat în „Amiloid”, SUDOSCAN s-a dovedit a fi un instrument convingător pentru a evalua efectul tafamidisului în amiloidoză.

Tehnicile neurologice obișnuite nu sunt la fel de sensibile ca SUDOSCAN pentru a urmări efectul tratamentului cu tafamidis asupra fibrelor nervoase mici.

Modificarea în timp a valorilor ESC a picioarelor, amplitudinii sudorale și scorul NIS (scara de afectare a neuropatiei) a pacienților, purtătorilor și martorilor tratați cu tafamidis.

Scorurile SUDOSCAN se corelează cu valorile extreme ale TNSc

SUDOSCAN ÎN DIABET

Eficacitatea SUDOSCAN în depistarea precoce a neuropatiei diabetice a fost demonstrată în mai multe studii, care ajută la o mai bună gestionare a complicațiilor diabetului, cum ar fi piciorul diabetic și neuropatia autonomă cardiacă și urmărirea progresiei bolii.

De ce să controlăm complicațiile diabetice?

Diabetul de tip 2 progresează adesea în tăcere, fără a dezvolta simptome relevante clinic. Rămâne frecvent nediagnosticat până când apar complicații.

Este posibil ca până la o treime din toate cazurile să nu fie detectate deloc.

SUDOSCAN s-a dovedit a fi un instrument sensibil pentru detectarea neuropatiei la pacienții cu diabet zaharat și gestionarea complicațiilor diabetului.

Diabetul se dovedește a fi cauza principală a neuropatiei cu fibre mici. Asociația Americană a Diabetului recomandă includerea evaluării funcției sudomotorii a fibrelor mici în panoul actual de teste diagnostice pentru detectarea neuropatiilor periferice. Identificarea timpurie a acestor complicații, care pot fi asimptomatice la până la 50% dintre pacienții cu diabet zaharat, are potențialul de a reduce sau de a întârzia complicațiile acestora cu un tratament preventiv în timp util.

Scorul mediu de afectare a neuropatiei la nivelul membrelor inferioare (NIS-LL) la pacienții cu diabet cu picioare normale vs anormale.

SUDOSCAN ÎN ONCOLOGIE

Polineuropatia indusă de chimioterapie

SUDOSCAN poate fi efectuat cu ușurință în secția de Oncologie, înainte și după tratament, pentru o urmărire optimă a pacienților pentru detectarea polineuropatiei induse de chimioterapie (CIPN). Rezultatele SUDOSCAN sunt corelate cu evaluarea clinică a Scorului Neuropatiei Totale (TNSc): redusă pentru populația TNSc> 6.

Scorurile SUDOSCAN se corelează cu valorile extreme ale TNSc

Îmbunătățiri ale V02-max și ESC la persoanele care urmează un program de intervenție pentru stilul de viață de 12 luni.

Dr.Dumitru Savoiu

Medic Primar Medicina interna

 

5-PRINCIPII SI REPERE DE DIETA  IN DIABET
ALIMENTE INTERZISE:

ZAHARUL,PRODUSELE ZAHAROASE

-BOMBOANELE

-RAHATUL

-HALVAUA

-SIROPURILE

-STRUGURII

-PERELE BERGAMOTE

-MUSTUL

-INGHETATA

-BEREA

ALIMENTE ADMISE FARA RESTRICTIE:

-CARNEA

-PESTELE

-MEZELURILE DE ORICE FEL

-CONSERVELE DE CARNE SI PESTE

-BRANZETURI FERMENTATE(lelemea,cascaval,burduf,branza tpopita)

-OUA

-UNT

-SMANTANA

-LEGUME CU SUB 5% ZAHAR(ardei grasi,castraveti,conopidaridichi,ciuperci,dovlecei,

 fasole verde,spanac,varza)
-FRUCTE :pepene galben si verde,grepurile,lamile,fragii
ALIMENTE CE NECESITA CANTARIRE :

-PAINE

-PASTE FAINOASE

-LAPTELE

-BRANZA DE VACA

-TOATE PRODUSELE CEREALIERE

-MORCOVII,TELINA,SFECLA

-FRUCTELE CU  SI PESTE  10% ZAHAR :fructe proaspete,strugurii,bananele

-CARTOFII

-FASOLEA  BOABE

-MAZAREA

 

LA INTOCMIREA DIETEI SE VA TINE CONT DE ECHIVALENTA

IN ZAHAR A ALIMETELOR :

 

-100gr PAINE= 400gr MAMALIGA

                       = 250 gr. CARTOFI

                       = 100 gr FASOLE BOABE

                       =300 gr MAZARE

                       =500 gr.MORCOV

                       = 1250 gr ROSII

                       = 1000 gr. VINETE

                       = 1000 gr.FASOLE VERDE PASTAI

                       = 60 gr. BISCUITI

 

N.B

-Painea se cantareste inainte de a fi prajita deorece isi crescte continutul in zahar prin deshidratare

 –Painea Graham si integrala are continut crescut in vit.B,dar contine mai mult zahar decat cea

obisnuita si de aceea nu reprezinta o alternativa dietetica valabila ;

-Alimentele se vor cantarii in stare cruda si nu prelucrate termic ;

-Pastele fainoase si orezul prin fierbere isi dilueaza de 4 ori continutul in zahar

-Legumele cu continut sub 5% zahar nu se iau in calcul  decat daca se consuma mai mult de 500 –

800gr/zi

-Fructele si legumele  se vor cantari inaite de prelucrarea culinara  (cartofii fierti contin 20%

zahar iar cei prajiti 40% zahar) si se vor consuma de preferat in stare cruda pentru a nu diminua

continutul in vitamine si minerale prin prelucrarea culinara.

-Bauturile alcoolice permise (in lipsa unei boli hepatice,daca trigliceridele sunt normale) sunt vi-

nul alb sec  si rosu pana la 0,5 l/zi sau 1 pahar mic de coniac luand in consideratie ca 1 gr. alcool=

7 calorii.

-Pentru indulcire se vor folosi EDULCORANTE :zaharina,ciclamat,nutrasweet,fructoza,sorbitol.
-Alimentatia zilnica se va repartiza in 5 pranzuri la care se vor repartiza sursele principale de

zahar :painea si fainoasele fiind interzis consumul acestora la o singura masa.

 -Necesarul zilnic de calorii rezulta din inmultirea greutatii corporale cu 30 pentru femei si 35 cal/kg pentru barbati si el va fi asigurat in proportie de :

-GLUCIDE-50-55%,

-LIPIDE-35% si din

-PROTEINE-15%

 

-Necesarul minim zilnic de zahar rezulta din impartirea la 10 a numarului de calorii necesar

zilnic  si el va fi repartizat pe principalele grupe de alimente dupa formula :

*NR.CALORII : 10 x 50 pentru PAINE

*NR.CALORII :   8 x 20 pentru CARTOFI,OREZ,PASTE FAIN.

*NR.CALORII :   6 x  5(10)pentru FRUCTE

*NR.CALORII :   6 x  4 pentru LEGUME VERZI

*NR.CALORII :   6 x  4 pentru LACTATE

Dieta diabeticului va contine :

*Glucide(zahar) -max.40-50%

*Lipide (grasimi)-30-40%

*Proteine-20-30%

-Cele 40-50% glucide in valoare absoluta  trebuie sa fie intre 150-200g zinic.

 -CONTINUTUL IN ZAHAR   a principalelor alimente este urmatorul :

*- 100 gr %-BOMBOANE,INGHETATA,ZAHARICALE
*- 75 gr % PISCOTURILE,OREZUL NEFIERT

*- 65 – 80 gr % PASTE NEFIERTE

*- 50 gr % PAINEA ,FASOLEA BOABE

*- 40 gr % CARTOFI PRAJITI

*-20 gr  % BANANE,CARTOFII FIERTI,OREZ SI PASTE FIERTE

*-15 gr %FRUCTE PROASPETE,STRUGURI

*- 12 gr %   MAMALIGA

*-10 gr % MAZRE VERDE,SFECLA ROSIE,MORCOVI,TELINA
*-4 – 5 gr % LAPTE,BRANZA,LEGUME VERZI

*-0 gr % SUNCA,BRANZETURI FERMENTATE,OUA,CARNE,PESTE